Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Mondd el véleményed, tapasztalatod a Társasház fórumon: Sturcz - PAMIS [4. oldal]
részletek »

Társasház fórum: Sturcz - PAMIS [4. oldal]

Írd le véleményed, tapasztalataid a(z) Társasház fórumon. Kérdezz bátran másoktól! Kellemes fórumozást kívánunk!

Fórum

Itt vagy: tarsashaz.tlap.hu » Társasház fórum
Keresett kifejezés
Keresés
Sturcz Antal - Előzmények2012.04.09. 11:13 | Válaszolok | #49394
Sturcz Antal

Tisztelt kérdező!

Társasházak törvényességi felügyelete nagyrészt szabályozatlan. A felügyelet lényegében a közgyűlésre, illetve a Számvizsgáló Bizottságra, vagy Intéző Bizottságra van bízva.

A közelmúltban volt egy elfogadott Tházi törvény változtatás, mely ezt az Ügyészség feladatának tette, de azt pár hónappal később hatályon kívül helyezték.
Bizonyos ügyekben a területileg illetékes jegyző is illetékes. (de ha módjuk van, pld. jogszabályok értelmezésével nem látják az illetékességet, elhárítják maguktól a feladatot).

Így leginkább a magán kezdeményezés, a tulajdonos (összefogó tulajdonosok) magán fellépése a járható út, melyhez (ha ők nem rendelkeznek ismeretekkel), ingatlankezelési, műszaki, gazdálkodási és jogi területen egyaránt ismeretekkel rendelkező külső segítséget igénybe lehet (célszerű) igénybe venni. Ő az átlagosnál kiterjedtebb, de nem speciális szaktudása révén a komolyabb hibákat észre tudja venni, és felismeri a lehetséges teendőket.

Az esetleg feltárt szabálytalanságok esetén a polgári per ad elsősorban lehetőséget. Sajnos, ezt elég korlátozottan lehet igénybe venni, mert pld. közgyűlési Határozatokat 60 napon belül lehet megtámadni. Ha a laikus, ismeretekkel nem rendelkező albetét tulajdonosnak később jut tudomására, hogy a határozat szabálytalan volt, hogy az érdekeit sérti, a jogorvoslati utat nem veheti igénybe. Sajnos, ez van...

Szabálytalanságok esetén a Határozatot tehát sokszor már nem lehet sérelmezni, megtámadni. Azonban a közös Képviselővel szemben az adott kérdésben 5 éves elévülési időn belül lehet kérni annak Bíróság általi eldöntését, hogy a közös Képviselő a Megbízási Szerződés gondossági kötelmét megvalósította-e?

Ehhez az összes társasházi irat átfutása szükséges.

Leginkább tehát egy önzetlenül segítő (ingyen) külső személyt kell felkérni, nem feltétlenül ügyvédet. Meghatalmazással fel kell hatalmazni két-három összefogó tulajdonos kíséretében a közös képviselőnél lévő iratok megtekintésére, vizsgálatára, és ha még az idén nem volt, a közgyűlésen való részvételre. A vizsgálatok első szakaszában semmiféleképpen nem szükséges ügyvéd. Azért nem célszerű ügyvéd, mert műszaki, gazdálkodási kérdésekben az ügyvéd képzetlen lehet, az esetleges szabálytalanságok viszont lehetnek összetettek.

Vannak olyan emberek, akik ha tudnak, önzetlenül segítenek. Ha kell, én is. E-mail címem: anti-wb@gmail.hu
Ajánlom még az alábbi weboldal megtekintését:
docs.google.com/document/d/1XDkZQKFMQ3WOOhx-ea6JY3QBG5G7a6hTI8XHBe7CtUo/edit

A feladat nem könnyű, mert nem ritka, hogy különböző okoknál fogva a társasház egy abszolút értékben kisebb arányú, de hangadásban, befolyásolásban komoly érdekérvényesítő képességgel rendelkező csoportja a társasházi tulajdonosok jelentős hányadának passzív, ügyekkel egyáltalán nem foglalkozó magatartása miatt döntéshozói pozícióban van, és e kisebbség a közgyűléseken mégis többségként tud eljárni, azt az érzetet keltve, hogy ők képviselik a társasház közösségét. Tovább növeli súlyukat az úgynevezett 'Meghatalmazások begyűjtése'.
Sokak passzív magatartásban sajnos szerepet játszik az is, hogy 10-15 év alatt az emberek, bár végig az a véleményük: rosszul mennek a dolgok, belefásultak a közösségi ügyekbe, mondván: úgysem tudnak változtatni rajta. Holott éppen azért nem lehet változtatniuk, mert ez a hozzáállásuk, és nincs önszerveződés, csak a másik oldalon.

A szavazati arány megváltoztatása is a fenti magánkezdeményezéssel, betekintési, vizsgálati eljárással indítható el. Ha lesz feltárható, megállapítható tény, annak közösség elé tárása a továbbiakban belső kommunikációval, tárgyilagos tájékoztatással előmozdíthatja a tisztességes szándékú albetét-tulajdonosok ügy mellé állását, támogatását. (sokszor még ekkor sem lehetséges).
Ha nem lesz feltárható szabálytalanság, akkor a gyanú megszűnése segíti a belső viszonyok jobbulását.

Üdvözlettel: Sturcz Antal
2012.04.09.

mit tehetek?2012.03.16. 13:08 | Válaszolok | #48953
mit tehetek?

tudna valaki segíteni? hogyan lehet a közgyűlés törvénytelensége ellen hatósági embert
meghívni ? kit,hol,hogyan?

az új TH.törvény... - Előzmények2012.03.16. 13:02 | Válaszolok | #48952
az új TH.törvény...

előírja 100 %-os jóváhagyást. Mi is ezt szenvedjük!
A radiátoros fűtés alatt cirkót kell itt érteni? Hová lett kivezetve? A fürdőszoba falán keresztül a kivezető cső?
Ami a kémény nem használatát illeti, ha TH megszavazza-természetesen megvárhatják a KÉMÉNYSEPRŐ HATÓSÁG azonnali letiltását is!-nálunk ez történt!- mivel a TH -ban végzett munkálatok kiterjednek minden tulajdonosra,tehát kötelező a hozzájárulás is!
Ezért TH!
Ha valaki ezt megtagadja bírói úton is be lehet hajtatni a hozzájárulást!
üdv egy th-i tulajdonos Bp.ről

tarsashazak.net - Előzmények2012.03.11. 17:40 | Válaszolok | #48878
tarsashazak.net

Kedves Judit!

Egyrészt a neten találsz néhány olyan programot mely online funkciói lehetővé teszik a tulajdonosok számára bizonyos adatok folyamatos elérését. Mi is egy hasonló jellegű szoftvert írtunk meg, viszont a miénk is csak majdnem ingyenes. Vannak más feltételek a pénzbeli juttatás helyet :) ha érdekel a dolog az info@tarsashazak.net címre tudsz írni...

gyors választ várok - Előzmények2012.01.02. 20:18 | Válaszolok | #47700
gyors választ várok

Egy 18 lakásos társasházban lakom, ahol most lehet pályázni a kéményel felújítására. Kb. úgy néz ki, hogy fele-fele arányban vannak az igenek és a nemek. Én is azt szeretném tudni, hogy mivel ez meghaladja a társasház rendes gazdálodásának a körét, nem e több igen szavazat szükséges?
A másik problémám, hogy 2010-ben a mi lakásunkban a konvektorok helyett a radiátoros fűtés lett kialakítva, kazánnal, kb. 530.000 ft-ért. Mi kéményt nem használunk, leváltunk. Lehet a e kényszeríteni ,hogy még fizessek a kéményfelújításra 150.000 ft önerőt?

Segítő válaszokat előre is köszönök!

Hirdetés
Don Quijote2011.12.17. 12:14 | Válaszolok | #47531
Don Quijote

Üdv!
Megyeszékhelyi 10 emeletes, több lépcsőházas panelban lakom, a 10. emeleten. A házat a '70-es években építették, azóta szerintem nem volt hozzányúlva. Én szeretném a lakásunkat az igényeinknek megfelelően felújítani, de szó szerint sziszifuszi munka: a szépen megcsinált falon egy hónapon belül folyik a víz, reped a festék, pereg bele a levesünkbe az örökké beázó plafon. Hónapok óta dolgozunk a lakáson, 2 millió Ft-ot beleöltünk, és mindent újra kell kezdeni. Ennek oka a társasház állapota: nincs szigetelve kívülről a ház, ramatyul van megcsinálva a tető, a vasbeton szanaszét van repedve, a falak nincsenek vakolva, ebből kifolyólag a festés, tapétázás mindenképp csak ideiglenes állapotú, megesz minket a penész, átjön a víz a falon, mikor esik az eső.
Mindemellett több mint 16 ezer Ft a közös költség havonta, amiből több mint 8 ezer a felújítási alapba megy, 2 ezer a karbantartásokra. A lakótelepen már minden házat felújítottak, kivéve a miénket, pedig nálunk laknak a legtöbben, és nálunk a legmagasabb a közös költség.
A közös képviseletet egy nagy városi társasházkezelő látja el, ami nem új vállalkozás, hanem egy ősidők óta itt ragadt bürokrata szervezet, ami csak akadékoskodik és akadályoz, meg díjakat emel. Ráadásul emberi összefonódásaik vannak a távhőszolgáltató céggel, bár a háznak lenne saját fűtésrendszere, de mégis a másik cég méregdrága hőszolgáltatását kell igénybe vennünk.
A kérdésem az, hogy mit lehet tenni nekünk, civileknek annak érdekében, hogy az általunk befizetett sokmillió Ft-ot a házra költsék? Egyszer már volt aláírás-gyűjtés az egyik lakó kezdeményezésére, de azután semmi sem történt az égvilágon.

Mónika2011.12.02. 14:19 | Válaszolok | #47339
Mónika

Sziasztok!

Kérdésem az lenne, hogy a társasházkezelő cég elkérheti és megőrizheti-e a lakás új tulajdonosának adásvételi szerződését? Továbbá, az új lakónak meg kell-e kapnia a társasházkezelő cégtől az SZMSZ ill. a közös képviseletre vonatkozó megbízási szerződés másolati példányát? Ezenkívül tételes kimutatást (tételenként felsorolva) arról, hogy mit tartalmaz a közös költség?

Segítségre szoruló2011.11.23. 07:34 | Válaszolok | #47174
Segítségre szoruló

Egy kb. 300 lakásos társasházban lakom, ahol házfelújításba, komplex panelprogramba keveredtünk. A közös képviselő egyszerű szótöbbséggel ( 59 %) elfogadottnak tekinti az erről szóló határozatot.
Az ott elfogadott határozatban szereplő munkafázist, a ház homlokzatának külső utólagos hőszigetelését is erőlteti. Az anyagi terhek csökkentése érdekében, mint a legkevésbé költséghatékony elemet, ezt a kisebbség el akarja hagyni, ez teszi ki a költségek felét. Érvelésünk szerint ez az építés-szerelési művelet már korszerűsítésnek és az ehhez kapcsolódó vakolás, színezés átalakításnak számíi és így nem tartozik a rendes gazdálkodás körébe; elfogadásához tehát 100 %-os minősített többségre van szükség.

Kérem, hogy azok akik hasonló panelprogramon már túlestek, vagy most benne vannak, és válaszadásra készek tájékoztassanak arról, hogy az ő esetükben ez a művelet milyen minősítésű szavazással lett elfogadva.
Érdekelne:
1. ami a kérdés jogtechnikai értelmezése miatt lényeges ? minősülhetett-e a polisztirol lapokkal befedés egyúttal a panel-hézagok kialakult illesztési állapota miatt netán szükségessé vált nedvesség-szigetelés megoldásának is?
2. történt-e utalás Önöknél (akár a határozat elfogadásakor, akár egy esetleges jogvita során) arra, hogy a külső beborítás a panelek házgyári létrehozásakor elhelyezett és egyes feltételezés szerint tönkre ment beépített eredeti hőszigetelés felújításaként is értelmezhető lenne?
3. ha bírósági ügy keletkezett belőle, akkor az is érdekelne, hogy hol tartanak a perben, milyen érveket sorakoztattak fel és milyen ítéletek születtek.


Segítségüket előre is megköszönve

SZV Társasházkezelő Kft. Várhelyi Ágnes - Előzmények2011.08.02. 06:38 | Válaszolok | #44550
SZV Társasházkezelő Kft. Várhelyi Ágnes

Kedves Vajda Sándorné!

A tulajdonosok 10 %-a kérheti a közgyűlés összehívását, ahhoz, hogy leváltsák kell a többségi szavazat. Lehet a bírósághoz fordulni a közgyűléstől számított 60 napon belül közgyűlési határozat érvénytelenítése tárgyában. Szerintem ebben az esetben az lenne a legjobb ha lenne olyan ügyvéd aki profi társasházi ügyekben. Amennyiben szükséges tudok ajánlani egyet. Ahhoz, hogy teljes mértékben átlátható legyen a dolog ettől több információra van szükség. Egyébként Önnek joga van betekinteni könyvelésbe, határozatok végre hajtásába javaslom éljen vele.

Amennyiben kérdése van, hívjon 06 20 572-1788-as telefonszámon vagy írjon email szvkft@tarsashazaknak.hu

Várhelyi Ágnes

PAMIS Takarító Kft.2011.07.09. 22:49 | Válaszolok | #43358
PAMIS Takarító Kft.

Tisztelt Tulajdonosok, Társasházkezelők!

Takarítócégünk teljeskörű, minőségi társasház takarítással foglalkozik Budapesten, és Fót vonzáskörzetében.


Üdvözlettel:

Papp István
PAMIS Takarító Kft.
06 70 610 4372
www.tarsashaztkaritas.net

Új hozzászólás küldés

*
Neved
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Kép
(.jpg, .gif, .png formátum)
Küldés
Tuti menü